Рак шийки матки. Причини та фактори розвитку онкології

У слизових та епітеліальних тканинах шийки матки або цервікальному каналі може формуватися злоякісне новоутворення – рак шийки матки. Захворювання розповсюджене серед жінок віком понад сорок років, але схильне до омолодження. Збудником онкології є вірус папіломи людини (ВПЛ). Він може тривалий час перебувати в організмі у «сплячому» стані, але деякі фактори призводять до його злоякісного переродження:

  • ранній початок статевого життя;
  • часта зміна статевих партнерів при відсутності нормальної контрацепції;
  • перенесення ерозії та інших патологій шийки матки;
  • спадкова передача;
  • відсутність нормальної гігієни статевих органів;
  • перенесення понад трьох пологів, проведення абортів;
  • тривалий прийом гормональних препаратів.

Жіноча репродуктивна система схильна до хвороби після 40 років, тому що починається гормональна перебудова організму.

Симптоматичні прояви раку шийки матки

На першій стадії онкологія шийки матки може жодним чином не проявляти себе. Тому важливо проходити регулярні гінекологічні огляди та звертати увагу на наступні симптоми:

  1. слизові, водянисті або кров’янисті виділення з піхви, які не пов’язані з менструальним циклом;
  2. збільшення тривалості та болючості менструацій;
  3. больові відчуття в нижній частині живота;
  4. ускладнене випорожнення сечового міхура.

На першому етапі розвитку онкологічний процес знаходиться в межах шийки матки, але при відсутності лікування може переноситись на тіло матки, піхву, сечовий міхур, пряму кишку та інші органи. Тому чим раніше звернутись до лікаря та розпочати комплексний лікувальний процес, тим більшою буде вірогідність позбавлення від хвороби з поверненням до повноцінного життя.

Лікування онкології шийки матки

При виявленні раку шийки матки після кольпоскопії, ПЛР-теста, біопсії, УЗД та інших досліджень, призначають хірургічне видалення злоякісних тканин. Об’єм та спосіб оперативного втручання буде індивідуальним залежно від стадії розвитку патології, розміру пухлини, уражених органів тощо. На першій стадії зберігається можливість провести конусоподібну ампутацію шийки матки. Такий підхід дозволяє зберегти матку, в майбутньому виносити та народити дитину.

Якщо дорогоцінний час було втрачено та онкологія досягла другої стадії, лікарі змушені проводити гістеректомію. Хірургічне втручання передбачає видалення матки разом з придатками та тазовими лімфовузлами. В цій ситуації жінка вже не зможе завагітніти. Для меншої травматизації операція проводиться лапароскопічним методом.

Якщо пухлина шийки матки має занадто великий розмір, попередньо призначають курс променевої терапії або хіміотерапії. Це дозволяє зменшити розміри онкологічного утворення до таких, що дозволяють провести операцію.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.